Energie
Wind op zee
De potentie voor het opwekken van groene stroom op zee is enorm. Nederland heeft een enorm stuk ondiepe Noordzee tot haar beschikking. Het betreft een groot oppervlak.
lees verderBeslissingen van de afgelopen regeringen waren veelal de uitkomst van een krachtenspel van de lobbies, eerder dan een rationele afweging van voorliggende opties. De meeste problemen zijn daar op terug te voeren.
lees verderHieronder leest u meer over de diverse aspecten. Onderaan elk alrtikel kunt u dan doorklikken naar de volgende of terug naar de vorige. Bij een artikel staan gerelateerde nieuwsberichten.
Naarmate windturbines hoger worden, neemt hun capaciteitsbenutting (in vollasturen) toe. Vervanging van een 1 MW windturbine door een 4 MW exemplaar levert daarom niet 4x, maar circa 8x meer hernieuwbare elektriciteit op Dat is goed voor het klimaat. De norm is nu 200 meter en hoger. Op land kiest men veelal voor kleinere molens. In Amsterdam geldt een hoogtebeperking van 150 meter vanwege de radarinstallatie van Schiphol. Daardoor zijn er veel meer kleine turbines nodig. Deze zijn alleen niet rendabel zonder extra subsidies. Marktgewijs een tranendal.
lees verderWindturbines veroorzaken onder meer laagfrequent geluid, slagschaduw en – knipperende – lichten. Dat kan tot gezondheidsproblemen leiden, die echter nog te weinig serieus worden genomen. Terwijl volgens het voorzorgprincipe de overheid kan ingrijpen, ook als klachten nog niet onomstotelijk bewezen zijn.
lees verderHet afgelopen jaar is er een felle discussie geweest over de kosten en baten van windturbines in stedelijk gebied. Windalarm bepleit het verplaatsen van de windambitie naar zee, terwijl de gemeente vasthoud aan de 17 turbines nabij bewoners en natuur. Het burgerberaad is bij uitstek de plek om hiervoor een oplossing te verzinnen.
lees verderBij laagstaande zon werpen de draaiende wieken een flikkerende slagschaduw over de omgeving. Dit wordt door veel mensen als zeer hinderlijk ervaren.
lees verderDoor de nadelige effecten voor bewoners dalen woningen met windmolens tot 150 meter en binnen 600 meter met tenminste 10 % in waarde. Tot 2 km is dat 2.5 %. Wanneer tienduizend woningbezitters in IJburg/Durgerdam -die gelokt zijn met rust en uitzicht- een vergoeding voor planschade willen, loopt dit in de honderden miljoenen.
lees verderDe windturbine technologie heeft zich de afgelopen decennia razendsnel ontwikkeld. Van kleinschalige molens bij boerderijen tot industriële installaties van meer dan 200 meter hoog. Ze maken lawaai, bewegen permanent, geven slagschaduw, zijn voorzien van rode knipperlichten bij nacht, en trekken alle verhoudingen uit het (stedelijk) landschap.
lees verderIn 2013 is er een landelijk energie akkoord gesloten met een wind-op-land ambitie. Dat leek toen een logische keuze want wind-op-zee was tot twee keer duurder. Inmiddels is wind-op-zee goedkoper dan wind-op-land.
lees verderHet IAK is een toegankelijke werkwijze en informatiebron en toe te passen op elk moment in het beleidsproces. Met name in een vroeg stadium van het beleidsproces heeft de toepassing van het IAK meerwaarde.
https://home.kpmg/nl/nl/home/topics/vooruitgang-ontcijferd.html
lees verderHet gaat om een aanpak die op het systeemdenken stoelt, waarbij alle betrokkenen die te maken hebben met een bepaald veranderkundig vraagstuk de verandering gezamenlijk vormgeven.
Er wordt afwisselend gewerkt met kleine en (zeer) grote groepen. Wij werken met deze methodiek zo’n 25 jaar en hebben honderden organisaties geholpen met het realiseren van beoogde veranderingen. De laatste 15 jaar worden wij veel gevraagd om te begeleiden bij burger- en overheidsparticipatie, vanuit het inzicht dat de rol van (lokale) overheden en burgers verandert in het publieke domein.
lees verder