De Ronde Venen: geen windturbines langs het Gein

Onbekend

Datum: 30-6-2021 Wa

Er kan een streep door de plannen voor windturbines in het historische Geingebied, aan de uiterste zuidgrens van Amsterdam. Een meerderheid van de gemeenteraad van De Ronde Venen heeft zich uitgesproken tegen het plaatsen van windturbines binnen de gemeentegrenzen.

Het Geingebied leek aanvankelijk de dans te ontspringen, maar verscheen in maart toch weer in de plannen. De afgelopen maanden was er veel onrust in de gemeente: actiegroepen haalden duizenden handtekeningen op en er verschenen tientallen insprekers in de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering van vanavond woensdag 30 juni zal het CDA zich aansluiten bij een amendement van VVD en Ronde Venen Belang om uitsluitend zonne-energie op te wekken binnen de gemeentegrenzen, dat daarmee een meerderheid behaalt.

Volgens de lokale CDA-fractievoorzitter Simone Borgstede is maatschappelijk draagvlak essentieel bij het doorvoeren van de energietransitie: "We moeten zorgden dat mensen van onderaf gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met duurzaamheid."

Tijdens de raadsvergadering van vanavond zullen de landelijk bekende geluidsexpert dr. Jan de Laat en advocaat Peter de Lange aan het woord komen. De Lange: “In het Europees recht staat klip en klaar dat bij nieuwe projecten de gezondheid van burgers beschermd dan wel verbeterd moet worden. Dat is bij de hedendaagse megawindmolens overduidelijk niet het geval, en vele vergunningen die voor windmolenparken zijn afgegeven zijn dan ook in mijn ogen vernietigbaar.”

Lokale activist Anja Rutgers-Vander Loeff is verheugd over de verwachte uitkomst: "Het is heel goed nieuws dat de politiek uiteindelijk naar de inwoners heeft geluisterd en de windturbines in de Ronde Venen heeft afgeschoten. Het is ook een belangrijk signaal naar de buurgemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel, die onverstoorbaar doorgaan met hun plannen."

De beslissing van De Ronde Venen betekent de zoveelste tegenslag voor windturbines op land. Deze week ging er al een streep door plannen in de gemeente Alphen aan Rijn, en vandaag sprak de Raad van State zich uit voor strengere milieuregels voor windparken.

Bovendien eiste de Tweede Kamer vorige week een onafhankelijk onderzoek naar gezondheidsrisico's voor omwonenden, en bracht klimaatactiegroep Urgenda het rapport Van Kolen tot Parijs uit, waarin staat dat extra windturbines op land onnodig zijn.

Quote

"De Ronde Venen neemt vandaag het juiste besluit. Meer windturbines op land is niet nodig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, en het kan tegenwoordig goedkoper op zee"

Naut Kusters, oprichter van actiegroep Windalarm


Voor verdere vragen of verzoeken kun je Mathijs Petri mailen op pers@windalarm.org en bellen of appen op 06-83291422.

Deel dit bericht

pageviews: 10217

tinyurl: link