Milieudefensie eist klimaatplan van 29 grote vervuilers
Datum: 13-1-2022
Op 13 januari bezorgt Milieudefensie een brandbrief bij 29 grote vervuilers. In de brief vraagt de milieuorganisatie, onder andere bekend van de Shell Klimaatzaak, de vervuilers om aan te geven hoe ze voor 2030 minimaal 45% CO2 gaan uitstoten. Directeur Donald Pols: “Het is duidelijk dat grote vervuilers nu snel moeten vergroenen, want de klimaatcrisis wacht niet.”
Ultimatum
In de brief krijgen de bedrijven tót 15 april om hun klimaatplan op te stellen. Als zij niet voor die tijd met een plan komen om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan, en de uitstoot in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs, zal Milieudefensie de gang naar de rechter niet schuwen. Het gaat om bedrijven in diverse sectoren. Onder andere KLM, Ahold Delhaize en ABP. Shell ontving overigens geen brandbrief, aangezien het bedrijf al is veroordeeld tot een dergelijk klimaatplan door de rechter.
Ranglijst
Voor de beoordeling van de klimaatplannen van alle bedrijven is Milieudefensie een samenwerking aangegaan met het New Climate Institute. Dit instituut zal alle plannen doorrekenen en beoordelen op kwaliteit en uitvoerbaarheid. In juni 2022 zullen de resultaten en een rangschikking worden gepubliceerd. Ook de klimaatplannen van Shell zullen een onderdeel zijn van dit onderzoek.
Klimaatplicht
In de brief stelt Milieudefensie: “Het vonnis in de rechtszaak tussen Milieudefensie en Royal Dutch Shell bevestigt dat niet alleen landen, maar ook bedrijven een deelverantwoordelijkheid hebben om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.” Milieudefensie pleit al langer voor een klimaatplicht voor grote vervuilende bedrijven. De nieuwe IMVO-wet (internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen) zou hiervoor kunnen zorgen, door bedrijven hierin te verplichten om hun uitstoot in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs te brengen. De uitspraak tegen Shell van afgelopen jaar was volgens de milieuorganisatie hier al een bevestiging van.
Gisteren plaatste Milieudefensie en jongerenorganisatie Jongeren Milieu Actief (JMA) al een geheimzinnig filmpje op social media met de tekst “Deze brief verandert alles”. De brief is ook ondertekend door voorzitter van de jongerenorganisatie JMA, Neele Boelens (19). Samen met andere jongeren ging zij langs bij de vervuilende bedrijven om de brief aan te bieden.
lees hele artikel/document
Deel dit bericht
pageviews: 5355
tinyurl:
link